All About Geriatric Dentistry News

Opasnost karijesa za zube 

Jan 27

Karijes je najčešća bolest zubi, a nastaje razmnožavanjem bakterija unutar usne šupljine uslijed neodržavanja oralne higijene. Ukoliko se ne liječi pravovremeno, karijes prodire u dublje strukture zubi i uništava ih, što dovodi do kvarenja i propadanja zubi. Najčešći simptomi karijesa su osjetljivost zubi i zubobolja.

Gotovo je svatko od nas barem jednom u životu imao poteškoća s karijesom, te je trebao otići do stomatologa kako bi se šteta sanirala i zub naravno izliječio. Važno je naglasiti ukoliko u bilo kojem trenutku života osjetite da su vam zubi jako osjetljivi ili pak, dođe do neugodne zubobolje, da biste se trebali čim prije javiti stomatologu kako bi obavio pregled i ustanovio uzrok vašim zubnim poteškoćama. Vrlo je važno reagirati čim se pojave prvi simptomi jer na taj način možete izbjeći mnogo bolnije i kompliciranije situacije do kojih može doći tijekom vašeg liječenja.

caries

Također naglašavamo kako karijesu prethodi nastanak plaka, te je također važno obratiti posebnu pozornost i na njega.

Nastanku karijesa pogoduje sljedeće:

  • zubi koji svojim oblikom, položajem i veličinom onemogućuju prirodno, fiziološko samočišćenje
  • zubi lošije kvalitete
  • zubi s velikim kvržicama i dubokim fisurama
  • loše sanirani zubi su idealno mjesto za nakupljanje plaka (odstojeći ispuni i krunice);
  • mliječni zubi netom prije ih zamijene oni trajni
  • tijekom puberteta pH sline je niži pa stvara idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija;
  • u starijoj životnoj dobi mjesta zadržavanja hrane

Jasno je kako karijes može nastati doslovno u bilo kojoj životnoj dobi, te da je vrlo bitno od malih nogu naučiti održavati redovitu i pravilnu oralnu higijenu kako bi se maksimalno smanjila mogućnost nastanka karijesa.

Karijes se može proširiti i na zube koji su u kontaktu s naslagama iz nastalih rupa, dok oštri rubovi pukotina iritiraju okolna meka tkiva jezika i obraza. Zubni karijes, upala okolne sluznice i niži pH sline tvore začarani krug iz kojeg je moguće izaći samo potpunom sanacijom zuba.

Osim lokalnih nepoželjnih učinaka, karijes ometa normalni probavni tok hrane. Svaki karijesom zahvaćeni zub u jednom trenutku postaje bolan i ometa žvakanje hrane koja se onda guta slabo prožvakana. Posebno treba naglasiti da prerani i preveliki gubitak zubi utječe na razvoj čeljusti i pripadajućih mišića.

Važno je naglasiti da je karijes iznimno teško iskorijeniti, ali ga se može umanjiti. Uz održavanje pravilne i redovite zubne higijene, također ovdje veliku ulogu ima i prehrana. Treba jesti zdravu hranu bogatu bjelančevinama, vitaminima, mineralima, proizvode od integralnih žitarica i općenito hranu koja se ne lijepi za zube i koju je potrebno duže žvakati, kao što su primjerice voće i povrće.

Preporuka je barem jednom godišnje otići na preventivni pregled stomatologu, kako bi na vrijeme mogao sanirati karijes ukoliko se on počne stvarati. Sve veći broj ljudi također poseže i za preventivnom čišćenjem kamenca na zubima, kako bi se osigurali i maksimalno smanjili mogućnost pojave plaka, a samim time i karijesa na zubima.

Uz čišćenje kamenca, sve popularnije postaje i pljeskarenje zubi, koja još dodatno miče sve naslage koje potencijalno mogu nastati na vašim zubima, te vas dodatno zaštićuju od karijesa.

stomatoloski pregled za prevenciju karijesa

Od presudne je važnost redovito voditi brigu o vašim zubima i održavanju oralne higijene, kako bi vaši zubi ostali prekrasni i zdravi što je duže moguće.